Tak bardzo spodobał mi się, ze od tego momentu ja tez tak robiła.
Przez lata zmodyfikowałam sposób wykonania i przystosowałam go do warunków elektrycznego piekarnika.
A o to i ten przepis:
Składniki
Ciasto :75-80 dag - Mąka Lubella poznańska. Takiej zawsze używam jeżeli chcę aby mi się udało.
0,5 litra mleka lekko podgrzanego
1 paczka drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
ciepła woda
Farsz:
Opakowanie pieczarek
2 cebule
Ząbek czosnku
Kiełbasa gospodarza
Wędzony boczek
1 czerwona papryka
kilka łyżek przecieru pomidorowego
Sól, pieprz, oregano, bazylia.
30 dag sera żółtego.
Sposób przyrządzenia
Przygotować zaczyn z drożdży: drożdże rozetrzeć z mąką i kilkoma łyżkami mleka ( ciepłego), dodać łyżeczkę drożdży. Rośnie szybko.
Do misy wsypać przez sito mąkę, dodać rozczyn z drożdży, resztę mleka i wody ciepłej aby ciasto było lekkie .
Wyrobić ręką aż będzie gładkie i odstawało od ręki. Ja liczę powoli do 120.
Zostawić w misce aż wyrośnie.
Przełożyć na wysmarowaną i posypaną mąką dużą blachę .
Rozprowadzić mokrą ręką.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Dużo wcześniej przygotować farsz i ostudzić.
Pieczarki oczyszczone i opłukane pokroić na półplasterki.
Cebulę pokroić na półtalarki.
Usmażyć cebulę i pieczarki na maśle.
Przełożyć do miski a na patelni usmażyć pokrojony w kawałeczki boczek i kiełbaskę ( w półtalarki),
Dodać pieczarki i paprykę pokrojoną w paski.
Dodać bazylię, oregano i pieprz a także do smaku soli.
Dodać przecier pomidorowy. wymieszać . Dodać trochę wody bo będzie gęste.
Ostudzić.
Wyrośnięte drugi raz ciasto wstawić do piekarnika i lekko podpiec.
Wyłożyć farsz na ciasto. Posypać grubo tartym żółtym serem.
Smacznego!!!
W jednym z rogów pizzy musiałam wygospodarować na miejsce na kawałek dla mojej wnuczki, która toleruje tylko kiełbaskę i ser.
A zdarza mi się połowę robić wydaniu wegetariańskim czyli z brokułami , selerem naciowym i koprem włoskim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz