Składniki
1 kg oczyszczonych i pokrojonych flaczków.1 kawalek szponderka na rosół.
2 łyżki mąki do zagęszczenia
Sól, pieprz , papryka, imbir, majeranek , oregano.
Sposób przyrządzenia
Kupione obgotowane i pokrojone flaczki zalać wodą i niech postoją.
Odcedzić i powtórzyć czynność.
Włożyć do garnka , zalać wodą i zagotować.
Odcedzić i powtórzyć czynność.
Znów odcedzić i zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować do "prawie" miękkości na małym ogniu.
W tym czasie też ugotować rosół ze szponderka z dodatkiem podstawowych warzyw( marchew, pietruszka, por , seler, trochę kapusty i kawalek pokrojonego imbiru. Gotować do miękkości mięska wołowego.
Ugotowane flaczki odcedzić i zalać przecedzonym rosołem. Gotować jeszcze z 1/2 h.
Na suchej patelni upalić 2 łyżki mąki . Ostudzić i rozprowadzić zimną wodą. Wlać do flaczków z rosołem.
Dodać po łyżce oregano, majeranku, ziołowego pieprzu i słodkiej papryki oraz łyżeczkę zmielonego imbiru.
Dodać pokrojoną marchewkę i mięsko bez tłustych części.
Jeszcze chwilkę podgotować .
I można podawać!!! Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz