Składniki
Ciasto:1/2 kg mąki
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 l mleka
1/2 kostki masła
cukier waniliowy
sól ( trzy szczypty na każde jajko)
Masa owocowa
1/2 kg truskawek
1 kg rabarbaru
1 szklanka cukru 1 łyżka cynamonu
Kruszonka
1/2 kostki masła
200g mąki
200 g cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego.
Sposób przyrządzenia
Przygotować zaczyn z drożdży: rozgnieść , dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i trochę ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce aby wyrósł.
Do miski wsypać przez sito mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać jajka ( na każde żółtko sypnąc szczyptę soli), ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i dodać zaczyn .
Wymieszać i dosypywać mąkę do momentu gdy ciasto będzie można wyrabiać ręką. Musi być dość rzadkie nie za ścisłe. Wyrabiać dopóki nie zacznie odklejać się od ręki.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę z masła, mąki i cukru pudru.
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na dużą blachę wysmarowaną maslem i posypaną tartą bułką. Zwilżonymi rękoma rozprowadzić ciasto na całej powierzchni. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do momentu gdy lekko upiecze się.
Nałożyć usmażony rabarbar, rozłożyć pokrojone na pół truskawki i posypać kruszonką.
Wstawić ponownie do piekarnika i piec do momentu gdy kruszonka zarumieni się leciutko a ciasto po bokach nabierze złotego koloru.
Ostudzić i można kroić.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz