Moja córka od dłuższego czasu uwielbia bułeczkę z masłem orzechowym i musem jabłkowym.
Więc zrobiłam jej taki mus w dwóch wersjach.
I wersja z cynamonem.
II wersja bez cynamonu.
Składniki:
2 kg jabłek antonówek
3 galaretki pomarańczowe
2 łyżki cynamonu
3/4 kg cukru
1/2 l wody
2 kg jabłek antonówek
3 galaretki cytrynowe
3 łyżki soku z cytryny
3/4 kg cukru
1/2 l wody
Sposób sporządzenia:
Jabłka umyć, przekroić na 4 części i usunąć ogonek i to coś na drugim biegunie jabłka.
Jabłka pokroić na mniejsze kawałki.
Dolać wodę , wsypać cukier i cynamon lub wlać sok z cytryny
Wymieszać i zagotować . Zmniejszyć ogień i gotować na mniejszym ogniu do rozpadnięcia się jabłek.
Jabłka przetrzeć przez sito i mocno podgrzać. Wsypać powoli galaretkę ciągle mieszając.
Przełożyć do wyparzonych słoików pasteryzować 15 minut.
Z 4,5 kg jabłek wyszło 12 półlitrowych słoików. Myślę, że wystarczy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz