Składniki:
3 duże cukinie
6 pomarańczy
2 szklanki trzcinowego cukru
1 papryczka chili lub pepperoni
kawałek około 5 cm imbiru.
opcjonalnie łyżeczka kurkumy dla wzmocnienia koloru.
4 galaretki pomarańczowe lub (gdy zabraknie w sklepie, a tak się stało) brzoskwiniowe.
Sposób przygotowania:
Cukinie obrać, wydrążyć i pokroić w mniejsze kawałki
Pomarańcze sparzone i wyszorowane obrać ze skórki
Chili i imbir oczyścić.
Pokroić drobno skórkę pomarańczową, którą należy zalać wodą tak aby przykryć i gotować aż zrobi się szklista.
Drobno pokroić chili i imbir
Pokroić w kostkę cukinię.
Pokroić pomarańcze razem z białą skórką.
Wszystko wrzucić do gara, dodać 2 szklanki cukru trzcinowego, skórkę pomarańczową i gotować na małym ogniu do momentu gdy cukinia i pomarańcze będą tak miękkie aż się będą rozpadać.
Zmiksować i dodać 4 rozpuszczone w 2 litrach gorącego musu galaretki. Dokładnie wymieszać.
Nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 10 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz