Na prośbę Kasi .
Nie zawsze do różnych dań pasują ziemniaki, kasza lub pieczywo.
Czasem idealnym dodatkiem jest ryż.
Ryż zawsze gotuję tak samo czyli:
1 szklankę przepłukanego w zimnej wodzie 2 razy ryżu wrzucam do 6 szklanek wrzącej i osolonej wody.
Gotuję na małym ogniu około 10 min. Wyłączam gaz lub dopływ prądu i pozostawiam pod przykryciem około 10 minut. Czasem krócej. Zawsze pilnuję aby nie rozgotował się. Wlewam szklankę zimnej wody , mieszam i odcedzam ryż na sitku.
Ryż do strogonowa:
Na 3 łyżkach oleju z dodatkiem 1 łyżeczki masła przesmażam do lekkiego zrumienienia 1 cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaję około 10 dobrych suszonych ( nie wędzonych) śliwek pokrojonych w grube paski.
Chwilę przesmażam razem i dodaję grubo zmielony pieprz.
Całość wykładam na ciepły ryż i mieszam.
Ryż do pieczonej kaczki:
Na 3 łyżkach oleju z dodatkiem 1 łyżeczki masla przesmażam 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, dodaję 1/2 łyżeczki startego na drobnej tarce imbiru, 2 łyżki pokrojonych grubo zblanszowanych migdałów,
po 1 łyżce pokrojonej w drobną kostkę papryki zielonej, czerwonej i żółtej.
Dodaję grubo zmielony pieprz i sól.
Chwilkę podsmażam wszystko , dodaję do ciepłego ryżu i mieszam.
Ryż do pieczonej lub smażonej soute ryby albo krewetek.
Na 3 łyżkach oleju i 1 łyżce masła przesmażam 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny. Dodaję 1 łyżkę soku z cytryny. Można dodać troszkę posiekanej ostrej papryczki. Na koniec dodaję 1 łyżkę posiekanej kolendry.
Całość wykładam na ryż i mieszam.
Ryż do pieczonego kurczaka,
małych gałeczek mięsnych lub pieczonej cielęciny. Idealny też jest pieczonego lub smażonego jagnięcego mięsa.
Na 3 łyżkach oleju i (oczywiście dla podkreślenia aksamitnego smaku) 1 łyżeczki masła podsmażamy 2 szalotki pokrojone w drobną kostkę . Dodajemy dużą garść rodzynek i 1/2 łyżeczki tymianku oraz szczyptę cynamonu i grubo zmielony pieprz. Chwilkę smażymy i wykładamy na ryż . I mieszamy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz