czwartek, 31 stycznia 2013

Wołowina po arabsku.

Zbliżają się ostatki. Może zaprosicie gości?
Proponuję Wam potrawę o której będą pamiętać do następnej okazji.
Wołowina po arabsku.

Składniki

Wołowina ( ja daję karczek wołowy) - 1 kg.
Fasolka szparagowa zielona ( koniecznie) - świeża 1 kg, mrożona 2 opakowania po 0,5 kg. 
Cebula 3 szt.
Przecier pomidorowy.
Cytryna.
Sól, pieprz naturalny, tymianek, cynamon, miód.


Sposób przyrządzenia

Wołowinę pokroić na kawałki jak na gulasz. Fasolkę pokroić na 3 części.Cebulę pokroić drobno.Odcisnąć sok z cytryny.
Wołowinę podsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia w szerokim rondlu. Wyjąć mięso, podsmażyć lekko cebulę. Włożyć wołowinę, włożyć fasolkę, dodać sok z cytryny, przecier pomidorowy, przyprawy i łyżkę miodu. Musi być cynamon.. Zalać wodą tak aby było z dwa cm wyżęj niż mięso. Przykryć , Zagotować, zmniejszyć płomień i dusić na wolnym ognie ale tak aby lekko bulgotało około 2 godzin. To zależy od wołowiny. Jeżeli trzeba dolać trochę wody. Nie może być rzadkie. Wołowina będzie miękka a fasolka dzięki cytrynie jędrna.
Podawać z ryżem na sypko.
To danie zawsze podaję na świąteczny obiad.

Smacznego!!!

1 komentarz: