czwartek, 6 sierpnia 2015

"Ketchup" z cukinii.

I jeszcze coś z cukinii.

Ketchup.

Składniki:

1 duża cukinia
Cebula ( po pokrojeniu 1/3 objętości cukinii)
Przecier pomidorowy ( koncentrat) 400g
!/2 szklanki octu jabłkowego 6%
1 szklanka cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka zmielonego pieprzu naturalnego
1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne. Nie musi być aby zrobić wersję łagodną.
2 łyżki soli morskiej.

Sposób przygotowania:

Cukinię obrać, wydrązyć i pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić drobno.
Dodać sól i wymieszać.
Dodać ocet i cukier.
Gotować 20 minut.
Dodać przyprawy i przecier
Gotować 20 minut
Zmiksować.
I jeszcze raz zagotować.
Przełózyć do słoiczków i zapasteryzować.






Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz