czwartek, 30 maja 2013

Flaczki, druga miłość każdego mężczyzny.

Flaczki - potrawa, która nie często gości na naszych stołach a jest wielką miłością naszych mężczyzn. Jeśli tak nie jest , to zostaje tylko żona lub partnerka.

Składniki

1 kg oczyszczonych i pokrojonych flaczków. 
1 kawalek szponderka na rosół. 
2 łyżki mąki do zagęszczenia
Sól, pieprz , papryka, imbir, majeranek , oregano.

Sposób przyrządzenia

Kupione obgotowane i pokrojone flaczki zalać wodą i niech postoją. 
Odcedzić i powtórzyć czynność.
Włożyć do garnka , zalać wodą i zagotować.
Odcedzić i powtórzyć czynność.
Znów odcedzić i zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować do "prawie" miękkości na małym ogniu.
W tym czasie też ugotować rosół ze szponderka z dodatkiem podstawowych warzyw( marchew, pietruszka, por , seler, trochę kapusty i kawalek pokrojonego imbiru. Gotować do miękkości mięska wołowego.
Ugotowane flaczki odcedzić i zalać przecedzonym rosołem. Gotować jeszcze z 1/2 h.
Na suchej patelni upalić 2 łyżki mąki . Ostudzić i rozprowadzić zimną wodą. Wlać do flaczków z rosołem.
Dodać po łyżce oregano, majeranku, ziołowego pieprzu i słodkiej papryki oraz łyżeczkę zmielonego imbiru. 
Dodać pokrojoną marchewkę i mięsko bez tłustych części. 
Jeszcze chwilkę podgotować .
I można podawać!!! Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz