niedziela, 12 stycznia 2014

Koperty z ciasta francuskiego z zielonymi warzywami.

Na prośbę Agnieszki podaję przepis na koperty z ciasta francuskiego z zielonymi warzywami.
To takie smaczne "co nieco" na karnawałowy wieczór tańcujący.
A więc składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego .Ja używam z Lidla. Wychodzi 12 kopert.
1/2 brokuła
1/2 bulwy kopru włoskiego
3 łodygi selera naciowego
2 łyżki masła
1 jajko
sól i pieprz
łyżka posiekanej świeżej bazylii

Sposób przyrządzenia:
Seler i koper pokroić na małe plastry.
Podsmażyć na maśle. Dodać małe różyczki brokuła.
Dodać soli i pieprzu
Krótko podsmażyć aby brokuły pozostały lekko twarde.
Dodać bazylię.
Ostudzić.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty.
Na środek każdego kwadratu położyć łyżkę warzyw.
Zagiąć rogi ciasta w kopertę. środkowe rogi odchylić i utworzyć mały otwór aby uchodziła para .
Koperty wyłożyć na blachę posmarowaną masłem i wysypaną mąką.
Posmarować rozmąconym jajkiem .
Wstawić do piekarnika . Piec w temperaturze 180 stopni aż nabiorą złocistego koloru. Około 15-20 minut.
Inna wersja może być z pieczarkami podsmażonymi z cebulką. Albo z papryką i suszonymi pomidorami.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz