sobota, 2 września 2017

Sos z cukinii z dodatkiem pieczonej papryki.

Przez ostatnie dwa lata robiłam sos z cukinii. I w tym roku też zrobiłam . Ale zmodyfikowałam go troszeczkę.
Dodałam do cukinii pieczona paprykę, pieczony czosnek i pieczoną cebulę.
I wyszło coś pysznego.

Składniki:

3 duże cukinie


4 duże czerwone papryki
1 duży ząbek czosnku


6 cebul


garść siekanych ziół "zza okna" : bazylia, oregano, szałwia, tymianek, lubczyk.
5 słoiczków 200 ml koncentratu pomidorowego Pudliszki
1 łyżka soli morskiej
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka chili
pieprz ziarnisty, liść laurowy , ziele angielskie zamknięte w koszyczku do parzenia herbaty.

Sposób przygotowania:

Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić na kawałki.


Paprykę oczyścić, przekroić na pół.
Czosnek i cebulę obrać.
Paprykę, czosnek i cebulę piec w piekarniku w 150 stopniach przez 1 godzinę. Wcześniej wyjąc zarumieniony czosnek.



Zdjąć z papryki skórkę i wyłożyć do miseczki. Zlać też do miseczki sok powstały z pieczenia warzyw.



Cukinię włożyć do garnka, dodać cebulę, czosnek , zioła sól i przyprawy w koszyczku.
Dusić pod przykryciem około 2 godzin do miękkości cukinii.
W połowie duszenia dodać paprykę.



Zmiksować i dodać koncentrat miksując.



Przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować 10 minut.



Z podanych ilości wyszło około 5 litrów sosu.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz