środa, 6 września 2017

Warzywny sos słodko-kwaśny do ryżu lub makaronu.

Sos warzywny słodko-kwaśny robię co roku. A w tym roku wzbogaciłam go o jeden składnik. O pędy bambusa. No i jest w tym roku bardziej gęsty.

Składniki:

2 duże cukinie . Muszą być dojrzałe, bo wówczas sos nie jest wodnisty.
2 papryki czerwone
2 papryczki chili
3-4 cebule
1/2 główki czosnku
1 kawałek  3-4 cm imbiru

1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów krojonych
1 puszka pędów bambusa
fasolka szparagowa świeża lub 1  puszka
groszek świeży lub 1 puszka
2 słoiczki koncentratu pomidorowego Pudliszki

3 łyżki maki ziemniaczanej
2-3 łyżki drobnej soli morskiej
ziele angielskie, pieprz ziarnisty liść laurowy w ilościach dowolnych . Ale zamknięte w koszyczku do parzenia herbaty aby nie trzeba było wybierać z sosu.

Sposób przygotowania:

Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę.


Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Dodać przyprawy.

Cebulę, czosnek , imbir i paprykę pokroić. Papryczkę chili drobno.


Dodać do cukinii i dusić dalej pod przykryciem.
Gdy cebula rozgotuje się lekko , dodać koncentrat .
Dodać pozostałe warzywa.


Uwaga! Nie wylewać soku z puszek. Sok dodać do cukinii.
W soku ananasowym rozpuścić mąkę ziemniaczaną i dodać do sosu ciągle mieszając od dna.


Podawać z ryżem lub makaronem.



Sos przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut .
Wyszło 12 słoików półlitrowych.


Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz