niedziela, 3 lutego 2013

Dżem pomarańczowy.

A do bułeczek dżem pomarańczowy.


Składniki

Teraz jest sezon na pomarańcze a więc i może być i sezon na robienie przetworów z pomarańczy.

6 dużych pomarańczy . Muszą być soczyste i bez pestek. 
1/2 kg cukru
1 i 1/2 szklanki wody
1 galaretka pomarańczowa.


Sposób przyrządzenia

Pomarańcze wyszorować szczoteczką w gorącej wodzie. 
Obrać cienko skórkę.

Skórkę sparzyć wrzątkiem. Kilka minut przetrzymać. przelać zimną wodą . Ponownie sparzyć. 

Skórkę pokroić w drobne paseczki.


Z pomarańczy zdjąć dokładnie białą skórkę.




Pomarańcze przeciąć na ćwiartki i pokroić w plasterki.


Do rondla wsypać cukier i wlać 1/2 szklanki wody. 

Wrzucić skórkę. Gotować do momentu aż zacznie być klarowna. Jeśli woda zacznie wyparowywać dodać pomarańcze. 

Gotować do momentu aż cząstki rozgotują się a biała osłonka ( zostanie trochę po obraniu) stanie się szklista. Można w tym stanie zostawić na noc. 

Rano znów gotować.W sumie około 1 i 1/2 godziny na mniejszym ogniu.

Gdy zaczyna być gęste dodawać troszkę wody. Skórka musi być miękka. 

Gdy stwierdzimy, że skórka jest miękka, miąższ pomarańczy rozgotował się a białych oslonek nie widać dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 l gorącej wody . Już nie gotujemy.


Przelewamy gorący dżem do słoików. Wyszło 5 szt. 1/4 litra słoiczków. Studzimy na stole a potem przekładamy do lodówki. 

Jest pyszne!!!! I naturalne. No prawie, bo galaretka ma troszkę konserwantów ( chociaż jest napisane, że bez)


Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Przepis przypadł mi do gustu i w najbliższym czasie go wykorzystam. Będę miała czym nadziewać muffinki ;-)

    Pozdrawiam,
    Ania N.

    OdpowiedzUsuń