niedziela, 17 lutego 2013

Hot-dogi z piekarnika.

Dzwonią znajomi : są w pobliżu i wpadną za godzinkę. Panika!!!
Zakładam, że w lodowce mamy dyżurne ciasto francuskie z marketu, paczkę sera w plastrach i parówki. Męża wysyłamy po piwko a my przygotowujemy hot - dogi.


Składniki

Ciasto francuskie - 1 opakowanie
Berlinki- 1 opakowanie ( 6 szt.)
Ser żółty 12 plasterków
1 jajko
Kminek lub   grubo zmielony pieprz albo gruba sól do posypania.



Ciasto francuskie dzielę na dwanaście kwadracików. Wzdłuż na 4 części i w poprzek na 3 części.
Na każdy kwadracik kładę ser żółty .
Na ser kładę pół berlinki bez osłonki. Tak po skosie
Zwijam w rulon i układam na posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką blasze.
Gdy już ułożę wszystkie 12 sztuk, to smaruję rozbitym jajkiem i posypuję kminkiem, pieprzem, solą . albo nie posypuję.
Piekę w temp. 180 stopni około 15 minut do lekkiego zezłocenia.


 Smacznego!!!

Goście wchodzą . W domu cudnie pachnie , zjadają , popijają piwkiem i są zachwyceni nami, rozmową i hot- dogami. 

1 komentarz:

  1. Ajjjj i znowu ślinotok!!Wandziu czy Ty nie chcesz zwiedzić Irlandii?? :D

    OdpowiedzUsuń