środa, 6 lutego 2013

Pączki!!!

"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek"
A właściwie to jutro.
I przepis na pączki, które znikają w mig z patery i półmisków.





Składniki

0,5 kg dobrej mąki.
1 szklanka mleka.
1/2 kostki masła.
5 żółtek i 1 całe jajo.
1 paczka drożdży.
2 łyżki cukru
50 ml rumu
konfitury do nadziewania
1 kg smalcu do smażenia
cukier puder do posypania


Sposób przyrządzenia

Zaczyn z drożdży:
 drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki.
Mąkę przesiać przez sito. Dodać wyrośnięty zaczyn.
Dodać utarte z cukrem żółtka i jajko.
Dodać pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło.
Dodać rum .
Wyrabiać dokładnie ciasto do momentu gdy zacznie odstawać od rąk i ukażą się pęcherzyki.

W razie potrzeby dosypywać mąkę. Ciasto musi być sprężyste i gładkie. 
Odstawić do wyrośnięcia. 
Gdy wyrośnie podwajają swoją objętość, na stolnicy  rozwałkowujemy gruby placek.

Szklanką wykrawamy krążki i zagniatamy kule. Wykładamy na ściereczkę do wyrośnięcia. 
Smalec 0,5 kg rozgrzewamy mocno w płaskim garnku.
Wrzucamy kawałeczek ciasta aby sprawdzić jak mocno jest tłuszcz rozgrzany. Gdy próbka smaży się , to wkładamy pączki i spokojnie smażymy ciągle czuwając aby nie spalić. Gdy pierwsza strona usmaży się tak jak lubimy, to długim widelcem przekładamy na drugą stronę.
Po usmażeniu pączki wykładamy na papierowy ręczni aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. 
Ostudzone pączki nadziewamy konfiturą za pomocą szprycy. 
Układamy na półmisku i posypujemy cukrem.
A wcześniej wyrzucamy wszystkich z kuchni i nie pozwalamy łapać za gotowe pączki. Niech czekają na wszystkie!!! Może to nam się uda!!!

Smacznego!!! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz