sobota, 15 czerwca 2013

Rożki z ciasta francuskiego z truskawkami.

Sezon na truskawki trwa. A więc i ciasteczka na czasie.

Składniki

Dwa opakowania ciasta francuskiego.
24 sztuki truskawek
1 paczka cukru waniliowego z cynamonem
cukier trzcinowy
cukier puder do posypania.

Sposób przyrządzenia

Arkusz ciasta dzielimy na 12 kwadratów. Pionowo 4 rzędy, poziomo 3. 
Każdy kwadrat posypujemy po środku cukrem waniliowym z cynamonem.
Na środek kładziemy 2 połówki truskawki
Posypujemy cukrem trzcinowym. 
Zawijamy dolną i górną krawędź. 
Układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Nie smarujemy jajkiem. 
Pieczemy w temp. 180 stopni kilkanaście minut.
Zdejmujemy jeszcze ciepłe ( lepiej odchodzą)
gdy ostygną posypujemy przez sitko cukrem pudrem zmieszanym z pozostałym cukrem waniliowym. 

Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz