niedziela, 30 czerwca 2013

Placek z rabarbarem i pianką.

Uwielbiam rabarbar. I uwielbiam ciasto z rabarbarem. Moja rodzinka i goście również.
Dzisiaj upiekłam taki oto placek:
Placek rabarbarowy z pianką. 

Składniki

Ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
1 całe jajko
2 żółtka
1 łyżka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu śmietankowego

Mus rabarbarowy:
1 wiązka rabarbaru
1 szklanka cukru
łyżeczka cynamonu
1/2 kostki masła
4 łyżki bułki tartej

Pianka:
10 białek ( z 8 żółtek zrobiłam lody + 2 żółtka do ciasta)
5 łyżek maki ziemniaczanej 
5 łyżek cukru.

Sposób przyrządzenia

I . Przygotowujemy rabarbar:
Oczyszczony rabarbar kroimy w kawałki 2cm, wrzucamy do rondla , dodajemy cukier i cynamon.
Dusimy aż odparuje woda , ale nie tak zupelnie do końca. 
Na patelni podsmażamy na maśłe bułke tartą aż będzie rumiana. 
Ostudzoną bułkę dodajemy do rabarbaru i dokładnie mieszamy. Studzimy. 

II. Przygotowujemy ciasto.
Do mąki dodajemy masło, cukier i proszek do pieczenia. Rozcieramy , dodajemy 1 cale jajko i 2 żółtka.
Zarabiamy ciasto w konsystencji podobne do kruszonki.
Dzielimy na 2 części. Jedną część wysypujemy równomiernie na wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką blaszkę.
Wstawiamy do piecyka i pieczemy na mocnorumiany kolor. 
III. Pianka na ciasto.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli po łyżce mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia

I . Przygotowujemy rabarbar:
Oczyszczony rabarbar kroimy w kawałki 2cm, wrzucamy do rondla , dodajemy cukier i cynamon.
Dusimy aż odparuje woda , ale nie tak zupelnie do końca. 
Na patelni podsmażamy na maśłe bułke tartą aż będzie rumiana. 
Ostudzoną bułkę dodajemy do rabarbaru i dokładnie mieszamy. Studzimy. 

II. Przygotowujemy ciasto.
Do mąki dodajemy masło, cukier i proszek do pieczenia. Rozcieramy , dodajemy 1 cale jajko i 2 żółtka.
Zarabiamy ciasto w konsystencji podobne do kruszonki.
Dzielimy na 2 części. Jedną część wysypujemy równomiernie na wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką blaszkę.
Wstawiamy do piecyka i pieczemy na mocnorumiany kolor. 
III. Pianka na ciasto.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli po łyżce mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia

I . Przygotowujemy rabarbar:
Oczyszczony rabarbar kroimy w kawałki 2cm, wrzucamy do rondla , dodajemy cukier i cynamon.
Dusimy aż odparuje woda , ale nie tak zupelnie do końca. 
Na patelni podsmażamy na maśłe bułke tartą aż będzie rumiana. 
Ostudzoną bułkę dodajemy do rabarbaru i dokładnie mieszamy. Studzimy. 

II. Przygotowujemy ciasto.
Do mąki dodajemy masło, cukier i proszek do pieczenia. Rozcieramy , dodajemy 1 cale jajko i 2 żółtka.
Zarabiamy ciasto w konsystencji podobne do kruszonki.
Dzielimy na 2 części. Jedną część wysypujemy równomiernie na wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką blaszkę.
Wstawiamy do piecyka i pieczemy na mocnorumiany kolor. 
III. Pianka na ciasto.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli po łyżce mąki ziemniaczanej na przemian z łyżką cukru. Ciągle ubijamy. Gdy już dodamy całą mąkę i cały cukier , jeszcze chwilkę ubijamy. 
Na lekko ostudzony upieczony placek wykladamy rabarbar a następnie rozsypujemy drugą część ciasta. 
Na ciasto wykładamy pianę i posypujemy wiórkami kokosowymi. 
Wstawiamy do piecyka i pieczemy w temperaturze 150 stopni. Tak aby piana powoli nabrała złotego koloru i lekko się wysuszyła. 
Wyłączamy piekarnik i nie wyjmujemy ciasta. Uchylamy drzwiczki i niech spokojnie wystygnie. Wówczas piana nie opadnie.

Ciasto nie wymaga posypywania cukrem pudrem. 

Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz