środa, 19 czerwca 2013

Sezon grzybowy rozpoczęty!!!!

Uwielbiam grzyby . W każdej postaci. No, moze najmniej marynowane w occie. . Ale ja ogólnie nie przepadam za marynowaniem w occie.
Ale szaleńczo lubie zupy, duszone, pieczone, smażone. Przepadam za naleśnikami z farszem z grzybów, pierogami z grzybami. Wszelkimi miesami i pasztetami z dodatkiem grzybów.
Wczoraj kupiłam kurki. Jest przy nich roboty, bo trzeba dokładnie wymoczyć i oczyścić. Ale potem...
Po prostu bajka.
Moja rodzina i znajomi chwalą sobie pierogi z kurkami.
A więc ciasto takie jak zawsze:
1/2 kg mąki, 1 jajko, łyzka masla, ciepła woda. Wody tyle aby zgnieść elastyczne ciasto. 1/2 - 1 szklanki.
Farsz:
0,500 kg kurek oczyszczonych i pokrojonych ( te większe )
1 pokrojona drobno cebula
 łyżka masła
sól i pieprz ziołówy do smaku.

Sposób przygotowania:
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulę.
Dodajemy kurki i dusimy do odparowania wody.
I farsz jest gotowy.

Z ciasta pierogowego wykrajamy krążki, nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.
Na wrzącą wodę wkładamy pierogi i gotujemy 2-3 minuty od zagotowania.
Wykładamy na talerze i polewamy przesmażonym boczkiem z cebulką lub tartą bułeczką z masłem.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz